Noutati
Initiativa Colegiului Farmacistilor din Romania :Grupul pentru Dialog Pharma (GDPh), recent infiintat, va semna un protocol de colaborare cu Ministerul Sanatatii pentru regandirea actualei politici a medicamentului
Data: 11/10/2016


Grupul pentru Dialog Pharma - 10 0ctombrie 2010, eveniment de lansare la care au participat invitati speciali ai GDPh: Diana Paun, consilier de Stat, Tudor Ciubotaru - Consilier personal al Ministrului Sanatatii, Dr. Nicolae Fotin - Presedinte ANMDM, Dr. Oana Mocanu - Director CNAS;
Bucureşti, 10 octombrie

La inițiativa Colegiului Farmaciștilor din România, asociații reprezentative din sistemul de sănătate românesc s-au reunit sub numele de Grupul pentru Dialog Pharma (GDPh): Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici (ADRFR), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) și Cegedim.

GDPh își propune să ofere societății civile un cadru de dezbatere care să contribuie la elaborarea unei politici sustenabile a medicamentului. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, GDPh va semna un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății care prevede implicarea activă a reprezentanților GDPh în regândirea actualei politici a medicamentului.

,,Sistemul de sănătate din România este în acest moment ineficient, impredictibil, situație care îi afectează în primul rând pe pacienți. Cei mai mulți dintre aceştia nu au acces la medicamentele care ar trebui să fie disponibile în farmaciile sau spitalele românești. Aceasta este realitatea actuală a sistemului de sănătate românesc, iar mecanismele care stau la baza politicii medicamentului ar trebui schimbate astfel încât să remedieze acest lucru.
Schimbarea poate deveni posibilă în condițiile în care, în elaborarea acestor mecanisme sunt consultate de la bun început toate părțile implicate şi afectate de implementarea politicii medicamentului.

Acesta este principalul motiv care a stat la baza înființării GDPh. Voci reprezentative din domeniul farmaceutic vor lucra alături de reprezentanți ai pacienților și de decidenții din Sănătate, conform unui angajament asumat prin semnarea protocolului. Ne dorim ca întâlnirile GDPh să contribuie în mod real la schimbarea politicii actuale a medicamentului într-una sustenabilă, care să țină cont, cu prioritate, de nevoile pacienților'', a declarat Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa, Președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Obiectivele GDPh vizează implicarea reprezentanților membrilor săi în consultările necesare pentru elaborarea unui cadru legislativ și operațional care să asigure accesul pacienților la tratament. Acest cadru legislativ trebuie să fie unul predictibil, stabil și sustenabil pentru toate verigile lanțului comercial: producători, distribuitori și farmaciști, capabili de a-și îndeplini misiunea de a asigura tratamentul pacienților din România.
De asemenea, GDPh va milita pentru asumarea de către factorul politic a cadrului legislativ propus.

,,În fiecare zi, există un alt pacient care ne semnalează dificultățile pe care le întâmpină în a-și găsi medicamentele în farmacii. Noi ne luptăm în numele pacienților pe care îi reprezentăm, semnalăm autorităților aceste lipsuri, însă nu întotdeauna vocea noastră este auzită. Ne-am alăturat acestei inițiative pentru că se concentrează asupra unei problematici care ne vizează în mod direct și pentru că, prin semnarea protocolului cu Ministerul Sănătății, ne oferă posibilitatea de a fi parte activă în consultările premergătoare elaborării unor legi care le pot face pacienților viața mai bună'', a declarat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

###

Despre Grupul pentru Dialog Pharma (GDPh)
Obiectivul GDPh este de a oferi societății civile un cadru de dezbatere care să contribuie la elaborarea unei politici sustenabile a medicamentului pornind de la un cadru legislativ şi operațional care să asigure accesul pacienților la tratament. 
GDPh militează totodată pentru ca acest cadru legislativ să fie unul predictibil, stabil și sustenabil pentru toate verigile lanțului comercial: producători, distribuitori și farmaciști.

GDPh reunește într-o manieră informală asociațiile reprezentative ale domeniului farmaceutic și ale pacienților: Colegiul Farmaciștilor din România – CFR, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România - ADRFR, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente - ARPIM, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România - APMGR, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC şi Cegedim.

Manager Proiect GDPh - Mirela Radulescu, Director Comunicare si Imagine Colegiul Farmacistilor din Romania
Accesați site-ul gdph.ro pentru mai multe informații.


NOUTATI!
03
FEB